top of page

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

 

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

 

Πριν να επιλέξετε τη δεύτερη γλώσσα που θα μάθουν τα παιδιά σας στο σχολείο έχετε κατά νου τα εξής:

  1. Τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα για περίπου 275 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 κράτη στις 5 ηπείρους. Σκεφτείτε πόσο χρήσιμο είναι αυτό για τον τουρισμό!

  2. Κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, οι ομιλητές της γαλλικής αυξάνονται με πολύ ταχύ ρυθμό (15% μεταξύ 2010 και 2014)!

  3. Τα γαλλικά είναι στη δεύτερη θέση των ξένων γλωσσών που οι άνθρωποι μαθαίνουν ανά τον κόσμο, με πρώτη τα αγγλικά.

  4. Τα γαλλικά μαζί με τα αγγλικά είναι οι δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  5. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε γαλλόφωνες περιοχές: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Στρασβούργο (Γαλλία), Λουξεμβούργο.

  6. Τα γαλλικά είναι μία γλώσσα απαραίτητη σε όσους συμμετέχουν στη διεθνή διπλωματία.

  7. Τα γαλλικά είναι χάρη στην ιστορική φυσιογνωμία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, η επίσημη γλώσσα του Ολυμπισμού.

  8. Τα γαλλικά είναι η δεύτερη γλώσσα όλων των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Γιατροί χωρίς Σύνορα...)

  9. Σε οικονομικό επίπεδο η Γαλλία είναι η 6η οικονομική χώρα στον κόσμο λίγο πιο πίσω από το Βρετανία.

  10. Τα γαλλικά, επειδή είναι λατινογενής γλώσσα, διευκολύνουν πολύ και στην εκμάθηση άλλων πολύ διαδεδομένων παγκοσμίως γλωσσών όπως των ισπανικών και των πορτογαλικών. Και, φυσικά, των ιταλικών.

  11. Από το 2004 η Ελλάδα ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση της Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie) η οποία περιλαμβάνει 80 χώρες και στις 5 ηπείρους.

  12. Η Γαλλία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της χώρας μας, στον ιατρικό, τον ερευνητικό, το φαρμακευτικό και τον τραπεζικό τομέα, αλλά και τη ναυπηγική και τις τηλεπικοινωνίες.

  13. Η γαλλική βιομηχανία είναι η 3η βιομηχανία στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο. Επομένως προσφέρει δυνατότητες εργασίας ή συνεργασίας σε όσους μιλάνε γαλλικά. Πρώτη στον κόσμο στον τομέα της αεροναυπηγικής, 1η στην αρωματοποιία και την κοσμητική, 1η στην παραγωγή ελαστικών, αλλά επίσης από τις πρώτες στις τηλεπικοινωνίες, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη φαρμακευτική ξεχωρίζει, επίσης, στον κατασκευαστικό τομέα με την κατασκευή τούνελ, αλλά και μεγάλων γεφυρών, όπως αυτή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

  14. Η Γαλλία είναι μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές χώρες του αγροτοδιατροφικού τομέα και έχει αναπτύξει σημαντικά τον τομέα προώθησης τροφίμων (υπηρεσίες).

  15. Καλή γνώση των γαλλικών δίνει στους νέους τη δυνατότητα να κάνουν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, σε μερικά από τα καλύτερα γαλλόφωνα πανεπιστήμια του κόσμου στη Γαλλία, το Βέλγιο (όπου οι σπουδές είναι ακόμα δωρεάν), αλλά και τον Καναδά.

  16. Η Γαλλία προσφέρει υψηλότατου επιπέδου σπουδές στο χώρο των Τεχνών: σινεμά, φωτογραφία, χορό, μουσική, αλλά και animation ή 3D animation και βιντεοπαιχνίδια.

  17. Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών στην Ευρώπη. Πολλά γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα, εκτός από τα γαλλικά και στα αγγλικά.

DELF-PRIM

Η πρώτη πιστοποίηση γαλλικής γλώσσας για παιδιά δημοτικού 7-12 ετών.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το ελληνικό σχολείο είναι πρωτίστως επιφορτισμένο με μια σημαντική παιδαγωγική αποστολή που έχει να κάνει με την προετοιμασία του νέου ανθρώπου στη ζωή. 

 

Ο λόγος που δημιούργησα αρχικά ένα blog και στη συνέχεια αυτή την ιστοσελίδα έχει να κάνει με τις ελλείψεις που παρουσιάζει το υλικό το οποίο διατίθεται στα παιδιά και την ανάγκη που υπάρχει για στήριξη της μελέτης. Το ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν καλύπτει το έξοδο των CD με τα ηχογραφημένα κείμενα των βιβλίων. Έτσι, καθώς τα παιδιά εκτίθενται μόνο δύο ώρες την εβδομάδα στα ακούσματα της γαλλικής γλώσσας -και αυτό μέσα στις συνθήκες της τάξης- χρειάζεται μεγάλη επανάληψη για να μπορέσουν να εξοικειωθούν πραγματικά με τη γλώσσα και κυρίως με την προφορά της. Στα γαλλικά και τις άλλες ξένες γλώσσες δεν ισχύει αυτό που ισχύει με τα αγγλικά, δηλαδή τα παιδιά να είναι εκτεθειμένα διαρκώς στη γλώσσα μέσα από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

 

Για να επιτύχουμε τους παραπάνω στόχους δουλεύουμε με πολλαπλά εργαλεία. Χρησιμοποιούμε εξίσου το βιβλίο, στο σχολείο και στο σπίτι, το CD του βιβλίου, αλλά και διάφορες ταινίες και βίντεο που βλέπουμε στο σχολείο και, τέλος, το site των γαλλικών που δημιουργήθηκε με στόχο τη βοήθεια της μελέτης στο σπίτι.

Σας προτείνω να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το site, για το διάβασμα στο σπίτι, γιατί η σωστή ανάγνωση και κατανόηση του φωνητικού συστήματος της γλώσσας είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ευαισθητοποίηση και η σωστή εκγύμναση των παιδιών στην πρόσληψη / κατανόηση προφορικού λόγου είναι η βάση που θα τα βοηθήσει να κατακτήσουν την ξένη γλώσσα.

 

Να ξέρετε ότι η χρήση του βιβλίου δεν είναι το κύριο μέλημά μας. Χρησιμοποιούμε το βιβλίο ως βάση, αλλά το συμπληρώνουμε με διάφορα περιφερικά εργαλεία. Γι’ αυτό μην ξαφνιάζεστε εάν βλέπετε ότι δεν εξαντλούμε όλα τα κεφάλαια. Θα προχωράμε κάθε φορά, όταν η τάξη έχει αφομοιώσει το υλικό που έχει διδαχτεί. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τα παιδιά στην επόμενη τάξη, με επαρκή εφόδια για να παρακολουθήσουν σωστά τη δεύτερη ξένη γλώσσα και να τους μεταδώσουμε την αγάπη για τη Γαλλία, τη γλώσσα και τον Πολιτισμό της.

Τα παιδιά του δημοτικού δεν χρειάζονται επιπλέον φροντιστήριο για την εκμάθηση των γαλλικών. Εάν το μάθημα γίνεται κανονικά στην τάξη, τα μαθήματα ξεκινούν στην ώρα τους, τα βιβλία έρχονται έγκαιρα και υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία -συνθήκες που λίγο πολύ ικανοποιούνται τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στα σχολεία της πρωτεύουσας- η μύηση στη δεύτερη γλώσσα μπορεί να γίνει με επάρκεια και επιτυχία.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ολοκληρώνοντας την υποχρεωτική τους εκπαίδευση, όλοι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου -όπως και οι μαθητές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αναμένεται να είναι τουλάχιστον «Ανεξάρτητοι χρήστες» στην Α’ ξένη γλώσσα (δηλ. επίπεδα Β1-Β2) και «Βασικοί χρήστες», (δηλ. επίπεδα Α1-Α2) στη Β’ ξένη γλώσσα.

Δείτε ΕΔΩ το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών με τους επί μέρους στόχους και σκοπούς του.

Η εγγραφή σας δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο είναι χρήσιμη για την πορεία της σελίδας.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Α1

  • να κατανοούν και να παράγουν προτάσεις με απλή δομή, με λέξεις ευρείας χρήσης και τυποποιημένες εκφράσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν σε ανάγκες της καθημερινής ζωής

  • να χαιρετούν, να συστήνονται, να δίνουν ή να ζητούν πληροφορίες για τον εαυτό τους, να ευχαριστούν, να κατονομάζουν αντικείμενα, να περιγράφουν έναν χώρο, ένα άτομο, κ.λπ.

  • να κάνουν διάλογο (σε προσομοίωση) με ομιλητές που γνωρίζουν καλά τη γλώσσα-στόχο προκειμένου να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες επικοινωνίας υπό την προϋπόθεση ότι ο συνομιλητής τους μιλάει αργά και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την επικοινωνία

  • να αποδίδουν στην ελληνική ένα μήνυμα διατυπωμένο στην ξένη γλώσσα

bottom of page